Slastno in zdravo pecivo iz lokalno pridelanih kakijev, ki smo ga imeli ta teden na jedilniku.

Kakijeva pita

Sestavine

Testo:

15 dag moke

10 dag masla

1 jajce

5 dag sladkorja v prahu

Pecilni prašek

Limonina lupina

Maslo, sladkor in jajce zmešamo v gladko maso. Dodamo moko in ostale sestavine ter vgnetemo v testo. Za nekaj časa ga damo v hladilnik nato ga razvaljamo na debelino 5mm in položimo v pekač (nekaj testa prihranimo za mrežo).

Nadev:

60 dag mehkega kakija

6 dag sladkorja

2 dag van. sladkor

10 dag drobtin (½piškotnih, ½ zdrob)

7,5 dag ostre moke, malo soli, limonin sok

Vse sestavine za nadev dobro premešamo in zmes namažemo na testo. Iz preostalega testa naredimo mrežo in jo položimo na vrh. Pečemo 35 minut na 180 stopinj.

2018-11-14 11.50.15.jpg

Kakavovo pecivo brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 200g ostre moke
  • 3 žlice kakava
  • 5 žlic olja
  • 100g sladkorja
  • 3 dcl vode (ali radenske)
  • pol žličke pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • žlička kisa
  • vaniljev sladkor.

Vse skupaj dobro zmešamo in spečemo. Lahko prelijemo z vročo čokolado.

 

Biskvit z jagodami brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 2 zreli banani
  • 120 g sladkorja
  • 80ml stopljene kokosove maščobe
  • 50 ml rastlinskega mleka
  • 150 g moke
  • 2 žlički naravnega pecilnega praška
  • žlička mlete vanilje v prahu
  • 175 g jagod.

Banane pretlačimo z vilicami, dodamo sladkor, stopljeno maščobo in rastlinsko mleko. Nato dodamo ostale sestavine in mešamo dokler ne dobimo gladke mase.

Nekaj jagod pustimo za na vrh biskvita, ostale narežemo in jih narahlo vmešamo v testo.

Za 10 cmokov potrebujemo:

  • 0,5 l mleka
  • 12 dag masla
  • 15 dag zdroba
  • 2 jajci
  • ščepec soli

Sestavine zavremo in kuhamo zdrob dokler se masa ne loči od kuhalnice. Ko se masa ohladi dodamo jajca in počakamo pol ure. Oblikujemo cmoke in jih v vodi (na nizki temperaturi) ali na pari kuhamo pet minut. Okusni so kot priloga k omakam ali kot sladica (sadni preliv).

DOBER TEK!

Testo:

  • 35 dag moke                               
  • 3 rumenjake
  • 1dcl mleka
  • ščepec soli
  • 14 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja

Nadev:

  • 15 dag masla (mehkega ne stopljenega)
  • 12 dag sladkorja
  • 3 - 4 dcl mleka
  • vanilij sladkor, cimet po okusu

Zamesimo testo, razvaljamo 20 cm podolgovato ploskev. Namažemo z maslom, posujemo s sladkorjem in cimetom. Zvijemo v rolado in narežemo na 5cm velike kose. V pekač jih polagamo navpično. Ko vzhajajo jih pečemo 25-30 minut da pozlatijo. Prelijemo jih s prevretim mlekom in vanilijevim sladkorjem, v pečici jih pustimo še 5-10 minut.

Mmmmm…zelo dobro…diši po praznikih.

Sestavine:

  • 500 dag kislega zelja
  • 300 dag rjavega fižola
  • 300 dag krompirja
  • 3 čebule
  • 300 dag prekajenih svinskih reberc
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol po okusu
  • 6 strokov česna
  • 4 lovorjevi listi

Fižol namočite čez noč. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V večji lonec dajte 2 žlici oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in jo prepražite. Med praženjem dodajte še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijte zadostno količino vroče vode ter vanjo stresite rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra ter vse skupaj kuhajte približno pol ure, dokler se fižol ne zmehča.

Čez pol ure dodajte na drobno narezan krompir ter lovorjeve liste in kuhajte še slabe pol ure. Nato dodajte še kislo zelje, ki ga pred tem operete pod tekočo vodo. Na koncu v manjšo ponev dajte oljčno olje, sesekljan česen ter na hitro prepražite, da lepo zadiši. To vlijte v joto in zmešajte. Nato na zmernem ognju kuhajte še 15 minut. Jota je naslednji dan veliko bolj okusna kot takoj skuhana. Zato jo skuhajte resnično veeeelik lonec.

Dober tek!

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086