Dne, 7. 6. 2019 smo obeležili svetovni dan oceanov z obiskom Morsko biološke postaje Piran. Ogledali smo si simulacijo vrtenja zemlje po tirnici, kjer smo na rotacijski mizi opazovali kako hitrost vrtenja vpliva na privlačne sile Zemlje.

V posodi z oljem in črnilom smo opazovali valovanje v spodnjih plasteh morja. Ugotovili smo, da so tudi pod morsko gladino močni valovi.

Ogledali smo si različne odpadke, ki so jih našli potapljači na morskem dnu. Otipali smo mikroplastiko, ki je zelo nevarna za vse organizme in lahko preko prehranjevalne verige pride vse do naših krožnikov.

Na razstavi društva Morigenos smo si ogledali slike delfinov v piranskem zalivu ter video predstavitev plime na piranskem Tartinijevem trgu ter beneškem trgu Sv. Marka.

Hodnike Morsko biološke postaje so krasile čudovite risbe morskih motivov šolarjev, ki so se prijavili na likovni natečaj.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco#sigProIdc706ef9527

Oddelek starosti 5 - 6 let enote Mornarček je sodeloval v Unescovem projektu, ki ga vodi OŠ Cirila Kosmača Dobimo se pri svetilniku!/- KAKO ČUDOVIT JE TA SVET

Raziskovali smo obzidje, ki je v neposredni bližini našega vrtca. Merili smo dolžino obzidja, opazovali višino ter ga narisali. Izvedeli smo, da je obzidje v starih časih Pirančane varovalo pred tatovi in nalezljivimi boleznimi.

V otroški domišljiji je obzidje mavričnih barv kjer živijo pravljična bitja. Igrali smo se princeske in kralje tako je nastala predstava Princesk ni nikoli preveč, ki jo je napisal in režiral vzgojitelj Andrej Žibert.

Za zaključek projekta Dobimo se pri svetilniku smo k nam povabili otroke prvega razreda OŠ Cirila Kosmača Piran ter podružnično enoto Portorož.

Prvošolci so uživali ob ogledu predstave in obisku vrtca, na katerega jih vežejo lepi spomini.

Mlado občinstvo je budno spremljalo dogajanje, kjer se kraljeviči in princi prerekajo, katera princeska je lepša in čigava bo...in ker princesk ni nikoli dovolj, so v igri kar naenkrat tudi spletične!

Prav lepo smo se imeli!

batch_obzidja.jpg

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco#sigProId213e7ab2ef

Nacionalni projekt z mednarodno udeležbo: MODER STOL NEKDO MISLI NATE

Nosilka projekta: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Vodja projekta: Tanja Plevnik

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Šolsko leto 2018 - 2019

mentor: Andrej Žibert

sodelujoči otroci: oddelek starosti 5-6 let, enota Mornarček

NAMEN PROJEKTA:
Krepitev pripadnosti skupini z izkušnjo timskega dela.
Spodbujanje ekološke občutljivosti.

Stol smo podarili vrtčevi knjižnici. Uporabili ga bomo za pripovedovanje pravljic, ogled slikanic, praznovanje rojstnih dni, ko bomo želeli v miru razmišljati…

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco#sigProId4e6ea5de58

stran 1 od 6

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086