Unesco projekt

Naš kraj njegova kulturna in naravna dediščina:

Stare hiše nam pripovedujejo zgodbe/ Piranske hiše nam pripovedujejo štorje

Nosilec projekta: Vrtec Mornarček Piran

Prijavnica   

docPrijavnica_2019.doc

batch_lejla.jpg

Namen:

Zavedanje o prostorskih vrednotah in kakovostni arhitekturi je odvisna predvsem od izkušenj in prostorov s katerimi se soočamo v zgodnji mladosti. Zato je o pomenu arhitekture in prostorskih kvalitet smiselno izobraziti mlajše generacije, le tako bodo namreč znali prepoznati in kritično ovrednotiti prostor, ki jih obdaja in posege v njem. Z znanjem o prostoru bodo lahko sodelovali v pogovorih o mestu in odločitvah v zvezi s prostorsko problematiko (Igriva arhitektura, Didakta).

 

 Cilji:

Vzbuditi zanimanje za stavbno dediščino.

Raziskati namen in zgodovino pomembnih stavb v kraju.

Videti, česar običajno ne vidim, najti nove načine opazovanja vsakdanjega okolja.

 

Nekaj izhodišč za raziskovanje

Vsaka hiša ima svojo zgodbo.

Raziskovanje stavb z vsemi čutili.

Arhitekturni detektiv.

 

 

 

Dne, 7. 6. 2019 smo obeležili svetovni dan oceanov z obiskom Morsko biološke postaje Piran. Ogledali smo si simulacijo vrtenja zemlje po tirnici, kjer smo na rotacijski mizi opazovali kako hitrost vrtenja vpliva na privlačne sile Zemlje.

V posodi z oljem in črnilom smo opazovali valovanje v spodnjih plasteh morja. Ugotovili smo, da so tudi pod morsko gladino močni valovi.

Ogledali smo si različne odpadke, ki so jih našli potapljači na morskem dnu. Otipali smo mikroplastiko, ki je zelo nevarna za vse organizme in lahko preko prehranjevalne verige pride vse do naših krožnikov.

Na razstavi društva Morigenos smo si ogledali slike delfinov v piranskem zalivu ter video predstavitev plime na piranskem Tartinijevem trgu ter beneškem trgu Sv. Marka.

Hodnike Morsko biološke postaje so krasile čudovite risbe morskih motivov šolarjev, ki so se prijavili na likovni natečaj.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdc706ef9527

stran 1 od 7

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086