šolsko leto 2018-19               

                 UNESCOV NACIONALNI PROJEKT: NAŠ KRAJ - NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

                                                      PODPROJEKT: OD VRTA DO PRTA

batch_reggio lani.jpg

Namen projekta:

Raziskovali bomo jedi in običaje povezane s kulturo prehranjevanja domačega kraja. Spoznavali bomo kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni, ki ni pridelana lokalno.

Lokalno pridelana hrana je prijazna do okolja in našega zdravja, ima visoko hranilno vrednost ter je bogatega okusa. S kupovanjem lokalno pridelane hrane pripomoremo k razvoju podeželja ter k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Pomembno vlogo pri izvajanju projekta bodo imeli stari starši, saj bodo s svojim vključevanjem in izkušnjami bogatili raziskovanje naravne in kulturne dediščine.

Cilji projekta:

Razvijanje trajnostnega odnosa do okolja ter pozitivnega odnosa do kulturne in naravne dediščine.

Vzpostavljanje komunikacije, ki omogoča medgeneracijsko sodelovanje in pretok informacij.

Izhodišča za raziskovanje:

Katere so najbolj značilne jedi našega kraja?

Kako so pridelovali in pripravljali živila nekoč, kako danes?

Katera živila lahko pripravimo, pridelamo sami?

Praznična prehrana v povezavi s pesmijo in plesom.

 

 

Šole in vrtci se lahko prijavijo tako, da  nam pošljejo izpolnjeno prijavnico.

docPrijavnica_NAŠ_KRAJ_NJEGOVA_KULTURNA_IN_NARAVNA_DEDIŠČINA.doc

V letošnjem šolskem letu je oddelek starosti 5-6 let iz enote Mornarček, sodeloval v nacionalnem projektu Unesco vrtički, ki ga vodi OŠ Zreče pod geslom »V sodelovanju z naravo, sam pridelam hrano zdravo.«

Sejali smo zelišča in spoznavali kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni. Na setvenem koledarju smo si pogledali kdaj je primeren čas za kalitev semen. Ugotavljali smo kaj vse potrebuje rastlina za rast. Izkoristili smo sončen dan v januarju in posejali semena. Posode s semeni smo za nekaj časa postavili v igralnico na okensko polico, saj je bilo zunaj še premrzlo. Vsak dan smo opazovali kako iz semen rastejo sadike (peteršilj, bazilika, zelena) in jih skrbno zalivali. Ker smo za sadike dobro skrbeli je bil naš pridelek obilen. Sadike zelišč smo ob mednarodnem dnevu Zemlje, v sodelovanju z JP Okolje, delili mimoidočim na Tartinijevem trgu. Naš namen je bil ljudi opozarjati na pomen samooskrbe s hrano ter spodbujati zdrav življenjski slog. Ljudje so bili navdušeni nad našo dejavnostjo in kar niso mogli verjeti, da je naše darilo brezplačno. Seveda smo nekaj pridelka prihranili tudi za naše kuharice, da nam bodo še naprej kuhale okusna in zdrava kosila.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId05e52db02b

Izvedbeni načrt POMLADNE USTVARJALNICE (DAN ZEMLJE 2018)

CILJI:

  • Otroci pridobivajo izkušnje kako sam in drugi ljudje vplivajo na naravo in kako lahko dejavno prispeva k varovanju naravnega okolja.
  • Otroci odkrivajo in spoznavajo dejavnike, ki so potrebni za rast rastlin.

POTEK DEJAVNOSTI

18. 4. 2018 ob 9.00 Ogled predstave POJOČI SMETKONJAMI (Miškino gledališče KUKUC)   (oddelki 2. starotne stopnje).

19. 4. 2018 ob 10.00  Urejanje gredic; sajenje dreves, sadik, semen. (oddelki od 2-6 let).

20. 4. 2015 ob 10.00 

Delavnica na Tartinijevem trgu v sodelovanju z JP Okoljem Piran (oddelek 5-6).

SAJENJE DIŠAVNIC IN ZELIŠČ V LONČKE.

OBDARITEV MIMOIDOČIH S POSAJENIMI ZELIŠČI, DIŠAVNICAMI.

RISANJE NA TEMO – SKRB ZA ČISTO OKOLJE PLANETA ZEMLJE.

          IZVAJALCI: Vsi strokovni delavci

 

stran 1 od 5

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086