Nacionalni projekt z mednarodno udeležbo: MODER STOL NEKDO MISLI NATE

Nosilka projekta: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Vodja projekta: Tanja Plevnik

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Šolsko leto 2018 - 2019

mentor: Andrej Žibert

sodelujoči otroci: oddelek starosti 5-6 let, enota Mornarček

NAMEN PROJEKTA:
Krepitev pripadnosti skupini z izkušnjo timskega dela.
Spodbujanje ekološke občutljivosti.

Stol smo podarili vrtčevi knjižnici. Uporabili ga bomo za pripovedovanje pravljic, ogled slikanic, praznovanje rojstnih dni, ko bomo želeli v miru razmišljati…

 

Prispevek je nastal v okviru projekta Živimo skupaj, ki ga vodi OŠ Kapela, Radenci.

Zgodbico O dveh bratih miših je v otroških letih noni Oriani pripovedoval njen oče Aldo, zdaj pa nona Oriani pripoveduje vnukinji Urški. Obiskala nas je Urškina mama. Zgodba pripoveduje o mestnem mišku, ter mišku iz vasi, o sadovnjakih, o oljčnih nasadih ter o različni prehrani in navadah.

Sezona mandarin nam je prinesla košare dišečega sadja. Mamica dečka iz mlajšega oddelka nas je povabila na obiranje mandarin. Otroci so mandarine lupili, sušili, vonjali, jedli, stiskali sok in se posladkali. Pogovarjali smo se, kako vse še lahko uporabimo mandarine ter izdelali plakate prehranskega semaforja.

Pogovarjali smo se o zdravi prehrani z medicinsko sestro Katjo. To je bil povod, da pomagamo dečkovi babici urediti vrt… ga očistiti, prekopati, sejati, saditi. Zato smo v vrtcu v lončke sejali baziliko. Ko bodo sadovi obrodili, bomo skuhali dobro domačo zelenjavno juho. 

Živimo skupaj .png

 šolsko leto 2018-19               

                 UNESCOV NACIONALNI PROJEKT: NAŠ KRAJ - NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

                                                      PODPROJEKT: OD VRTA DO PRTA

batch_reggio lani.jpg

Namen projekta:

Raziskovali bomo jedi in običaje povezane s kulturo prehranjevanja domačega kraja. Spoznavali bomo kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni, ki ni pridelana lokalno.

Lokalno pridelana hrana je prijazna do okolja in našega zdravja, ima visoko hranilno vrednost ter je bogatega okusa. S kupovanjem lokalno pridelane hrane pripomoremo k razvoju podeželja ter k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Pomembno vlogo pri izvajanju projekta bodo imeli stari starši, saj bodo s svojim vključevanjem in izkušnjami bogatili raziskovanje naravne in kulturne dediščine.

Cilji projekta:

Razvijanje trajnostnega odnosa do okolja ter pozitivnega odnosa do kulturne in naravne dediščine.

Vzpostavljanje komunikacije, ki omogoča medgeneracijsko sodelovanje in pretok informacij.

Izhodišča za raziskovanje:

Katere so najbolj značilne jedi našega kraja?

Kako so pridelovali in pripravljali živila nekoč, kako danes?

Katera živila lahko pripravimo, pridelamo sami?

Praznična prehrana v povezavi s pesmijo in plesom.

 

 

Šole in vrtci se lahko prijavijo tako, da  nam pošljejo izpolnjeno prijavnico.

docPrijavnica_NAŠ_KRAJ_NJEGOVA_KULTURNA_IN_NARAVNA_DEDIŠČINA.doc

V letošnjem šolskem letu je oddelek starosti 5-6 let iz enote Mornarček, sodeloval v nacionalnem projektu Unesco vrtički, ki ga vodi OŠ Zreče pod geslom »V sodelovanju z naravo, sam pridelam hrano zdravo.«

Sejali smo zelišča in spoznavali kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni. Na setvenem koledarju smo si pogledali kdaj je primeren čas za kalitev semen. Ugotavljali smo kaj vse potrebuje rastlina za rast. Izkoristili smo sončen dan v januarju in posejali semena. Posode s semeni smo za nekaj časa postavili v igralnico na okensko polico, saj je bilo zunaj še premrzlo. Vsak dan smo opazovali kako iz semen rastejo sadike (peteršilj, bazilika, zelena) in jih skrbno zalivali. Ker smo za sadike dobro skrbeli je bil naš pridelek obilen. Sadike zelišč smo ob mednarodnem dnevu Zemlje, v sodelovanju z JP Okolje, delili mimoidočim na Tartinijevem trgu. Naš namen je bil ljudi opozarjati na pomen samooskrbe s hrano ter spodbujati zdrav življenjski slog. Ljudje so bili navdušeni nad našo dejavnostjo in kar niso mogli verjeti, da je naše darilo brezplačno. Seveda smo nekaj pridelka prihranili tudi za naše kuharice, da nam bodo še naprej kuhale okusna in zdrava kosila.

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086