0c544a710d_62226093.jpg

SESTAVINE

250 g svežih špargljev (približno 14 špargljev)

1 žlica olivnega olja

1 čebula, drobno sesekljana

2 stroka česna

350 ml zelenjavne osnove ali vode

sol, poper

POSTOPEK

Pripravimo šparglje. Najprej odrežemo zadnji oleseneli del, nato pa še sprednje vršičke, ki jih shranimo. Šparglje narežemo (nalomimo) na manjše koščke.

Soljeno vodo pristavimo na zmeren ogenj. Ko ta zavre, dodamo špargljeve vršičke in jih kuhamo približno 30 sekund, nato jih s penovko poberemo iz lonca in ohladimo pod hladno, tekočo vodo da ustavimo proces kuhanja

Lonec pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olivno olje, sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo približno 5 minut, občasno premešamo. Dodamo na koščke narezane šparglje. Kuhamo nekaj minut, občasno premešamo.

K špargljem v lonec dodamo zelenjavno osnovo ali vodo. Kuhamo približno 5 minut, oziroma tako dolgo da so šparglji mehki in skuhani. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, žametno, kremno juho. Juho poskusimo in dodamo sol in poper po okusu.

Špargljevo juho postrežemo z blanširanimi špargljevimi vršički in pokapljamo z olivnim oljem. V kolikor želite, lahko dodate še žličko sladke smetane tik pred serviranjem.

Dober tek!

KORENČKOVO PECIVO

Sestavine:

7 jajc,

15 dag sladkorja,

35 dag nastrganega korenčka,

15 dag moke,

15 dag mletih orehov,

pol vrečke pecilnega praška,

noževa konica mletih klinčkov, noževa konica cimeta.

Čokoladni preliv:

100g temne čokolade,

2 žlici masla,

2 žlici sladke smetane,

marmelada po želji.

Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja. Primešamo orehe, presejano moko s pecilnim praškom in nastrgano korenje. Beljake stepemo v sneg, dodamo ostalo polovico sladkorja in previdno mešamo.

Testo vlijemo v pekač in pečemo 25 minut. Pečen biskvit namažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom.

PECIVO.jpg

Kakavovo pecivo brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 200g ostre moke
  • 3 žlice kakava
  • 5 žlic olja
  • 100g sladkorja
  • 3 dcl vode (ali radenske)
  • pol žličke pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • žlička kisa
  • vaniljev sladkor.

Vse skupaj dobro zmešamo in spečemo. Lahko prelijemo z vročo čokolado.

 

Biskvit z jagodami brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 2 zreli banani
  • 120 g sladkorja
  • 80ml stopljene kokosove maščobe
  • 50 ml rastlinskega mleka
  • 150 g moke
  • 2 žlički naravnega pecilnega praška
  • žlička mlete vanilje v prahu
  • 175 g jagod.

Banane pretlačimo z vilicami, dodamo sladkor, stopljeno maščobo in rastlinsko mleko. Nato dodamo ostale sestavine in mešamo dokler ne dobimo gladke mase.

Nekaj jagod pustimo za na vrh biskvita, ostale narežemo in jih narahlo vmešamo v testo.

Slastno in zdravo pecivo iz lokalno pridelanih kakijev, ki smo ga imeli ta teden na jedilniku.

Kakijeva pita

Sestavine

Testo:

15 dag moke

10 dag masla

1 jajce

5 dag sladkorja v prahu

Pecilni prašek

Limonina lupina

Maslo, sladkor in jajce zmešamo v gladko maso. Dodamo moko in ostale sestavine ter vgnetemo v testo. Za nekaj časa ga damo v hladilnik nato ga razvaljamo na debelino 5mm in položimo v pekač (nekaj testa prihranimo za mrežo).

Nadev:

60 dag mehkega kakija

6 dag sladkorja

2 dag van. sladkor

10 dag drobtin (½piškotnih, ½ zdrob)

7,5 dag ostre moke, malo soli, limonin sok

Vse sestavine za nadev dobro premešamo in zmes namažemo na testo. Iz preostalega testa naredimo mrežo in jo položimo na vrh. Pečemo 35 minut na 180 stopinj.

2018-11-14 11.50.15.jpg

Za 10 cmokov potrebujemo:

  • 0,5 l mleka
  • 12 dag masla
  • 15 dag zdroba
  • 2 jajci
  • ščepec soli

Sestavine zavremo in kuhamo zdrob dokler se masa ne loči od kuhalnice. Ko se masa ohladi dodamo jajca in počakamo pol ure. Oblikujemo cmoke in jih v vodi (na nizki temperaturi) ali na pari kuhamo pet minut. Okusni so kot priloga k omakam ali kot sladica (sadni preliv).

DOBER TEK!

stran 1 od 2

© 2017 Vrtec Mornarček Piran

logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086