logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

Pravljice in legende so za otroke in odrasle čarobna vez med preteklostjo in sedanjostjo. Podoživljanje pravljice nam je bilo izhodišče za dejavnosti, s katerimi smo oblikovali osnove za dojemanje zgodovinskih sprememb ter spoznavali življenje ljudi v preteklih obdobjih. Ob raziskovanju pravljic in legend smo spodbujali medgeneracijske odnose ter bogatili vrednote ljudskega izročila. Ob različnih dejavnostih smo razvijali kompetence, ki so potrebne za trajnostno razumevanje kulturne in naravne dediščine.

Otroke smo motivirali da s svojimi predlogi sodelujejo pri načrtovanju dejavnosti našega projekta S pravljico skozi čas. Spodbujali smo jih k sodelovalnemu učenju, skupaj so sodelovali pri različnih dejavnostih ter so se predhodno skupaj dogovarjali in upoštevali predloge prijateljev. Spodbujali smo jih k vrednotenju svojega dela ter jim s pozitivno povratno informacijo pomagali pri reševanju morebitnih problemov, konfliktov ter jih spodbujali k nadaljnjemu delu.

Sodelovali smo z različnimi zunanjimi sodelavci: Mestna knjižnica Piran, Obalne galerije, JP Okolje Piran, prostovoljko Rdečega Križa Ireno Dolinšek, istrskim ljudskim glasbenikom Marinom Kranjacom, Muzej Sergej Mašera idr.

Naš projekt so izvajali tudi v drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih: Vrtec Ptuj, OŠ Bežigrad, OŠ Poljane, OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OŠ Cirkulane-Zavrč, OŠ Fokovci, Prva OŠ Slovenj Gradec, OŠ Bakovci.

Nekaj utrinkov dejavnosti mornarčkov in mornarčic:

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId102ba9b328

 

 

V Vrtcu Mornarček Piran veliko pozornosti namenjamo oblikovanju trajnostnega načina razmišljanja. Zato smo se pri Morskih konjičkih odločili sodelovati v projektu V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano, katerega nosilec je OŠ Zreče. S projektom smo želeli otroke navdušiti nad gojenjem rastlin in ozavestiti pomen lokalne samooskrbe. Ob enem smo z okoljsko vzgojo poudarjali pomen ohranjanja naravne dediščine. Ker je projekt potekal vse leto, smo dejavnosti prilagodili vremenskim danostim.

Vsak mesec smo izvolili zelenjavo meseca. Na ta način smo usvajali osnovna demokratična načela in se učili branja in pisanja različnih prikazov. O izvoljeni zelenjavi smo informacije iskali v literaturi in na spletu ter se ob tem veliko naučili.  O vsaki zelenjavi smo izdelali plakat in si ogledali različne dokumentarne filme. Otroci so bili nad raziskovanjem tako navdušeni, da so zelenjavo poizkusili tudi tisti, ki je sicer ne jedo. Na ta način smo otroke spodbujali k zdravemu načinu prehranjevanja in spoznavanju, kako lahko sami prispevajo k skrbi za lastno zdravje. Ker ob spoznavanju novo izvoljene zelenjave ni bil vedno primeren letni čas za sajanje, smo izdelali plakat vrtiček gusar, kjer so lahko sadili aplikate rastlin in se tako učili kje rastline rastejo (na zemlji, pod zemljo...). 

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIda013e9d54e

V visoki gredi na igrišču vrtca smo vzgojili peteršilj, solato (berivko), jagode in žajbelj. Zaradi blage obalne klime in naše skrbne nege so vse rastline uspešno prezimile. Ko naberemo petršilj, ga nesemo našim kuharjem. Tako so kosila še bolj okusna. Jagode in solato pa opremo in prigriznemo kar sproti. 

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId8fec216501

V sodelovanju z JP Okolje Piran smo vzgojili baziliko in origano, ki smo ga ob dnevu Zemlje delili mimoidočim na Tartinijevem trgu. Na ta način smo k samooskrbi in trajnostnemu načinu razmišljanja spodbujali tudi širšo lokalno skupnost.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId3f54f58c2e

Oktobra smo za zelenjavo meseca izvolili bučo. Ob noči čarovnic smo jo kupili na tržnici in jo  dekorirali. Semena smo posušili in shranili do pomladi. Spomladi smo iz semen vzgojili sadike buče, ki smo jih posadili v atriju. Zdaj jih negujemo, odstranjujemo plevel in zalivamo. Upamo, da bomo do jeseni vzgojili toliko buč, da jih bomo lahko podarili tudi otrokom iz ostalih oddelkov.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId22777ab933

 

 


Otroci oddelka Gusarji smo sodelovali v Unesco projektu »Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči«, z namenom spodbujanja pozitivnega odnosa do narave, razvijanja spoštovanja in odgovornega ravnanja z naravo ter ohranjanja sožitja z naravo.

Izkoristili smo skupne trenutke in se večkrat odpravili v bližnji park, kjer so otroci raziskovali tamkajšnja drevesa, cvetlice in grmičevje. Fotografirali so se ob najdebelejšem hrastu v Sloveniji, ga objeli ter risali drevo ob opazovanju. Pod drevesom smo zapeli pesmico in se pogovarjali o tem, za kaj so drevesa pomembna ter kaj vse nam dajejo. Otroci so v čarobnem gozdu na letovanju iskali hišice palčkov ter jim kasneje izdelali hiše iz lubja, paličic in storžev. V naravi so se igrali razne vodene in proste gibalne igre.

Tisto najpomembnejše, kar lahko gozd ponudi mlajšim otrokom, je igra, ki je v naravi pristna in zelo kvalitetna. Mlajši kot so, bolj spontano bodo raziskovali naravo. Hitro bodo našli naravne igrače, si poiskali naraven tobogan ali gugalnico ter razvijali lastno ustvarjalnost.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdcafd371c50

 

 

 

 

 

 

V tem šolskem letu smo se v skupini Morske želvice, v katero so vključeni otroci v starosti od 3 do 4 let odločili, da bomo sodelovali v Unesco projektu Živimo skupaj. Nosilec projekta je OŠ Kapela. Projektu smo se pridružili z namenom ozaveščanja o pomenu trajnostnega razmišljanja.

V mesecu oktobru smo sodelovali z gasilci. Povezali smo se z očetom deklice, ki je vključena v oddelek. Obiskali smo gasilsko postajo, kjer smo si lahko ogledali gasilsko opremo in vozila, ki jih gasilci uporabljajo pri svojem delu. Pridružili so se nam tudi otroci iz ostalih oddelkov.

Obiskali so nas policisti in nam razkazali svoja vozila, predstavili poklic in psičko, ki jim pri delu pomaga. Skupaj s policisti smo ponovili kaj že vemo o prometu. Svoje veščine smo dopolnjevali preko celega šolskega leta tako na sprehodih kot tudi v igralnici.

Večkrat smo obiskali tržnico in si z zanimanjem ogledali ponudbo. Kasneje smo si simbolno igro Tržnica organizirali  v igralnici in k igri povabili tudi mlajše otroke.

V gredico pred igralnico smo v mesecu oktobru posadili čebulice tulipanov. V spomladanskem času bomo čakali, da pokukajo iz zemlje. Zanima nas kakšne barve bodo.

Z namenom spodbujanja recikliranja in ponovne uporabe različnih materialov smo si izdelali namizno igro s pravili – Morske želvice na sprehodu. Za izdelavo igrice smo ponovno uporabili lepenko, časopisni papir, zamaške, škatlice in koščke barvnega papirja. K  zbiranju sredstev smo povabili tudi starše.

Odpravili smo se na pošto. Izbrali smo razglednico in jo poslali prijatelju, ki se je preselil.

Sodelovali smo v humanitarni akciji Hladilnik toplega srca. V sodelovanju z Radiom Capris smo zbirali pripomočke in hrano za družine, ki to potrebujejo. Za starostnike  smo izdelovali novoletne voščilnice in tako sodelovali v akciji Majhna pozornost za veliko veselje. V  mesecu marcu smo izdelovali slike, kjer smo poskrbeli za veselje babic v domovih ostarelih. Akcija je nosila naslov Šopek za babico.

V mesecu decembru smo na obisk povabili mlajše otroke. Skupaj smo  poslušali pravljico Vilibald, ki jo je napisal Karl Ruhmann. Pravljica pripoveduje o varstvu okolja in sožitju malega drevesa in dečka, ki sta skupaj odraščala. Deček je zrastel v moža, vendar je Vilibalda vsako leto obiskal v mesecu decembru in ga okrasil.

Društvo Anbot nas je povabilo v njihove prostore na ogled razstave Mozaik, ki so jih njihovi člani izdelali iz barvnih kamenčkov.

Na sprehodu smo si ogledali fotografije fotografov, ki so razstavljali v Mestni knjižnici.

V igralnici nas je obiskala medicinska sestra iz Centra za krepitev zdravja. Skupaj smo se pogovarjali o različnih okusih hrane ter o zdravi in manj zdravi hrani.

V tem šolskem letu smo večkrat obiskali  Mestno knjižnico, kjer smo si izposojali knjige in jih nato  v igralnici prebirali. V knjižnici smo poslušali pravljice in si ogledovali knjige, ki jih imajo v knjižnici.

Nato smo si knjižnico organizirali tudi v naši igralnici.

Dogovorjeni smo, da nas bo v spomladanskem času obiskala babica s katero bomo oblikovali glino. Pripravljeni smo, da spoznamo še veliko novega.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdf5aec28e84