logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

V SODELOVANJU Z NARAVO SAM PRIDELAM HRANO

V oddelku Morski konjički (3 do 6 let) smo v šolskem letu 2022/2023 sodelovali v projektu - V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano ( nosilec projekta: OŠ Zreče).

Otroci v tem oddelku imajo že kar nekaj izkušenj s pridelavo hrane. Tako so nekateri prejšnje šolsko leto opazovali rast dišavnic in cvetlic, ter fižola, drugi pa so že opazovali rast rastlin v visoki gredi na našem igrišču.

V tem šolskem letu   smo se odločili samostojno pridelati hrano. Tako smo iz jesenskega kotička prihranili bučo. Pokukali smo kaj se skriva v njej in ugotovili, da semena in bučno meso. Semena smo očistili nitk in jih posušili. Meso buče smo narezali na koščke in v kuhinji prosili, da nam skuhajo bučno juho. Vanjo smo dodali le ščepec soli. Mmm…nekaterim je bil okus všeč, drugim ne.

V spomladanskih mesecih smo posejali bučna semena v večje posode. Skrbno smo jih zalivali in kaj kmalu so sadike postale tako velike, da smo jih lahko presajali v lončke. Vsak otrok je eno sadiko odnesel domov. Posejali smo tudi semena bazilike, redkvice, solate, blitve in sadike jagod. Vse kar smo posejali in posadili smo najprej imeli v igralnici, na toplem, nato pa smo to posadili v visoko gredo na našem igrišču. Posevke smo pokrili s kopreno, saj nam je vreme v spomladanskem času kar precej nagajalo. Komaj čakamo, da jih bomo lahko okusili.

Seveda smo gredico najprej pripravili. Odstranili smo plevel, drobne vejice in odpadlo listje. Dodali smo tudi zemljo. Sadike paradižnika smo kaj kmalu posadili v gredo na prostem. Ugotovili smo, da je bilo zanje prezgodaj. Ovenele so. Zato smo si priskrbeli nove. V tem času je na naši gredi zmanjkalo prostora za sadike paradižnika. Nič zato. Sadike smo posadili v večje cvetlične posade.

Sadike bazilike smo presadili v manjše lončke iz kartona in jih ob svetovnem dnevu Zemlje, na Tartinijevem trgu podarili mimoidočim.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId7174bcff61

ed935d259ca6e3c82e38fe1b7ca1b3f1.jpg

V predšolskem obdobju otrok potrebuje nenehen stik z naravo, saj jo samo preko doživljanja lahko spoznava, občuduje in varuje.

V okviru Unesco projekta Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči (nosilec projekta: Vrtec Sežana), smo se z otroki pogovarjali o tem zakaj se najraje igramo zunaj, kaj vse lahko počnemo zunaj ter zakaj je prav, da smo čim več zunaj.

Otroci so povedali:

Zakaj se radi igramo zunaj?

Ker smo radi na igrišču in tudi na trgu.

Ko je bil močen dež in toča nismo mogli ven.

Zunaj je veliko prostora.

Tečemo okoli dreves, plezamo.

Lahko tečemo se lovimo, igramo nogomet.

Če smo zaprti notri, ne moremo dihati.

Če ne moremo dihati prezračimo.

 Zakaj je prav, da smo čim več zunaj?

Da smo zdravi in da rastemo.

Da uživamo v zraku.

Da smo veseli.

Da boljše dihamo.

Da smo na soncu.

Da vidimo živali.

Da nabiramo šparglje, regrat, kostanj…

enota Mornarček, Mavrične ribice

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdfa2272992f

V oddelku Morski polžki (2-3 leta, enota Mornarček Piran) smo se z namenom ozaveščanja trajnostnega načina razmišljanja odločili sodelovati v Unesco projektu Živimo skupaj (nosilec projekta: OŠ Kapela Radenci). Temeljni cilj projekta je znati živeti skupaj, kljub naši različnosti ter ohranjati naš planet za zanamce. V okviru tega je nastalo več različnih dejavnosti.

Z namenom spodbujanja k recikliranju in ponovni uporabi surovin/materialov smo z otroki oblikovali stalni kotiček z nestrukturiranim materialom. Pri tem so nam pomagali tudi starši, ki so prinašali različen material (škatle, tulci, papir, zamaški…). Otroci so konstruirali, razvijali fino motoriko, se igrali simbolno igro in svoje sposobnosti razvijali na različnih področjih. Ob enem so imeli možnost ozaveščanja ponovne uporabe materialov.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId8db85f78f5

V mesecu novembru smo se povezali z očetom deklice našega oddelka, ki je prostovoljni gasilec. Na Tartinijevem trgu smo z namenom mreženja ostalih oddelkov v naši enoti organizirali dan gasilcev. Otroci so imeli možnost spoznavanja pomena in dela prostovoljnih gasilcev. Ogledali so si gasilsko vozilo in imeli možnost preizkušanja v nekaterih gasilskih opravilih (npr. gašenje s cevjo).

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId5161e66401

V mesecu decembru smo izvedli dve akciji s humanitarno noto. V okviru akcije Mala pozornost za veliko veselje smo izdelovali čestitke za starostnike, v sodelovanju z Rdečim Križem pa smo zbirali igrače za socialno ogrožene otroke.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdf8625b287d

Prav tako smo se v decembru odločili, da pripomoremo k bolj prazničnemu izgledu našega mesta. Iz nestrukturiranega (odpadnega) materiala smo izdelali okraske, s katerimi smo sodelovali pri okraševanju drevesca na Tartinijevem trgu. Otroci so bili nad tem navdušeni. Ob sprehodih so vedno znova želeli k ,,našemu'' novoletnemu drevescu.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdcdae6c938b

Z namenom spoznavanje kulturnih, naravnih in geografskih značilnosti domačega kraja smo obiskali Mestno knjižnico Piran, si ob sprehodih ogledovali različne kulturne znamenitosti domačega kraja in spoznavali morsko obalo.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId618ccd8f7a

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId783eec6bb1

Z namenom spodbujanja k naravni samooskrbi smo skladno s starostjo in razvojem otrok spoznavali različne poklice (kmet, ribič, pek). Ogledali smo si različne video vsebine na temo, iskali informacije v literaturi in na spletu ter se igrali simbolno igro določenega poklica. Povezali smo se s ponudniki v lokalnem okolju in si ogledali ribarnico, pekarno ter delo branjevca na tržnici, ob sprehodih pa pri delu opazovali lokalne ribiče.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId6e29410785

Z namenom ohranjanja pristnosti in sožitja med generacijami ter učenjem od starejših smo se povezali s starimi starši. Do sedaj sta nas obiskali dve noni, ki sta nam predstavili svoj poklic. Nona Nada nam je predstavila poklic knjižničarke. Ob lutkah in slikanici nam je pripovedovala ljudsko pravljico Rokavička. Po poslušanju so otroci imeli možnost dramatizacije z lutkami in ustvarjalnega izražanja. Nona Duka nam je predstavila poklic umetnice (kiparke). Z otroki je oblikovala glino. Nastalo je veliko različnih izdelkov, izdelali pa smo tudi morske polžke (znak našega oddelka).

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProIdd47fc06104

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtecmornarcek.si/index.php/unesco-2#sigProId39d2e6c80d

Kljub uradnemu zaključku projekta bomo z aktivnostmi bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Morskim polžkom namreč idej za boljši jutri nikoli ne zmanjka. 

Nosilec projekta: Vrtec Mornarček Piran

Unesco projekt: Mestne razglednice

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Umetnost
Nosilec: Vrtec Mornarček Piran
Vodja projekta: Lavra Bregar (lavra.bregar [afna] vrtecmornarcek.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

hiške.jpg

Namen projekta

Otroke, učence in dijake želimo motivirati, da s svojimi predlogi prispevajo k izboljšanju kakovosti svojega mesta v katerem bodo živeli kot odrasli. Z neposredno vpletenostjo bodo začutili pripadnost svojemu mestu ter začutili utrip mestnega življenja.

Raziskovali bomo:

Kako se je naše mesto spreminjalo skozi čas?

Kaj lahko prispevamo k izboljšanju kakovosti življenja v mestu?

 Cilji projekta

Uporaba IKT tehnologije kot vir zbiranja podatkov in informacij.

Raziskati  ulično pohištvo našega mesta (nekoč in danes).

Seznaniti se  z znamenitimi stavbami in njihovim namenom.

Poiskati skrite kotičke ter prispevati k povečanju zelenih površine v mestu (urbano

vrtnarjenje).

 Unesco koordinatorica Lavra Bregar

Piran, 05.09. 2022

 

docprijavnica_Unesco_projekta_Mestne_razglednice.doc