logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

UNESCO projekt: V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano

V Vrtcu Mornarček Piran veliko pozornosti namenjamo oblikovanju trajnostnega načina razmišljanja. Zato smo se pri Morskih konjičkih odločili sodelovati v projektu V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano, katerega nosilec je OŠ Zreče. S projektom smo želeli otroke navdušiti nad gojenjem rastlin in ozavestiti pomen lokalne samooskrbe. Ob enem smo z okoljsko vzgojo poudarjali pomen ohranjanja naravne dediščine. Ker je projekt potekal vse leto, smo dejavnosti prilagodili vremenskim danostim.

Vsak mesec smo izvolili zelenjavo meseca. Na ta način smo usvajali osnovna demokratična načela in se učili branja in pisanja različnih prikazov. O izvoljeni zelenjavi smo informacije iskali v literaturi in na spletu ter se ob tem veliko naučili.  O vsaki zelenjavi smo izdelali plakat in si ogledali različne dokumentarne filme. Otroci so bili nad raziskovanjem tako navdušeni, da so zelenjavo poizkusili tudi tisti, ki je sicer ne jedo. Na ta način smo otroke spodbujali k zdravemu načinu prehranjevanja in spoznavanju, kako lahko sami prispevajo k skrbi za lastno zdravje. Ker ob spoznavanju novo izvoljene zelenjave ni bil vedno primeren letni čas za sajanje, smo izdelali plakat vrtiček gusar, kjer so lahko sadili aplikate rastlin in se tako učili kje rastline rastejo (na zemlji, pod zemljo...). 

V visoki gredi na igrišču vrtca smo vzgojili peteršilj, solato (berivko), jagode in žajbelj. Zaradi blage obalne klime in naše skrbne nege so vse rastline uspešno prezimile. Ko naberemo petršilj, ga nesemo našim kuharjem. Tako so kosila še bolj okusna. Jagode in solato pa opremo in prigriznemo kar sproti. 

V sodelovanju z JP Okolje Piran smo vzgojili baziliko in origano, ki smo ga ob dnevu Zemlje delili mimoidočim na Tartinijevem trgu. Na ta način smo k samooskrbi in trajnostnemu načinu razmišljanja spodbujali tudi širšo lokalno skupnost.

Oktobra smo za zelenjavo meseca izvolili bučo. Ob noči čarovnic smo jo kupili na tržnici in jo  dekorirali. Semena smo posušili in shranili do pomladi. Spomladi smo iz semen vzgojili sadike buče, ki smo jih posadili v atriju. Zdaj jih negujemo, odstranjujemo plevel in zalivamo. Upamo, da bomo do jeseni vzgojili toliko buč, da jih bomo lahko podarili tudi otrokom iz ostalih oddelkov.