Sestavine:
- 500 dag kislega zelja
- 300 dag rjavega fižola
- 300 dag krompirja
- 3 čebule
- 300 dag prekajenih svinskih reberc
- 3 žlice oljčnega olja
- sol po okusu
- 6 strokov česna
- 4 lovorjevi listi
Fižol namočite čez noč. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V večji lonec dajte 2 žlici oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in jo prepražite. Med praženjem dodajte še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijte zadostno količino vroče vode ter vanjo stresite rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra ter vse skupaj kuhajte približno pol ure, dokler se fižol ne zmehča.
Čez pol ure dodajte na drobno narezan krompir ter lovorjeve liste in kuhajte še slabe pol ure. Nato dodajte še kislo zelje, ki ga pred tem operete pod tekočo vodo. Na koncu v manjšo ponev dajte oljčno olje, sesekljan česen ter na hitro prepražite, da lepo zadiši. To vlijte v joto in zmešajte. Nato na zmernem ognju kuhajte še 15 minut. Jota je naslednji dan veliko bolj okusna kot takoj skuhana. Zato jo skuhajte resnično veeeelik lonec.
Dober tek!