
SESTAVINE
250 g svežih špargljev (približno 14 špargljev)
1 žlica olivnega olja
1 čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna
350 ml zelenjavne osnove ali vode
sol, poper
POSTOPEK
Pripravimo šparglje. Najprej odrežemo zadnji oleseneli del, nato pa še sprednje vršičke, ki jih shranimo. Šparglje narežemo (nalomimo) na manjše koščke.
Soljeno vodo pristavimo na zmeren ogenj. Ko ta zavre, dodamo špargljeve vršičke in jih kuhamo približno 30 sekund, nato jih s penovko poberemo iz lonca in ohladimo pod hladno, tekočo vodo da ustavimo proces kuhanja
Lonec pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olivno olje, sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo približno 5 minut, občasno premešamo. Dodamo na koščke narezane šparglje. Kuhamo nekaj minut, občasno premešamo.
K špargljem v lonec dodamo zelenjavno osnovo ali vodo. Kuhamo približno 5 minut, oziroma tako dolgo da so šparglji mehki in skuhani. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, žametno, kremno juho. Juho poskusimo in dodamo sol in poper po okusu.
Špargljevo juho postrežemo z blanširanimi špargljevimi vršički in pokapljamo z olivnim oljem. V kolikor želite, lahko dodate še žličko sladke smetane tik pred serviranjem.
Dober tek!