logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

5965FCEA-8307-481C-8980-ECCB1671BDFD.JPG

                   Potrebuješ:

             1 skodelico ovsenih kosmičev

             1/2 skodelice moke

             1/3 skodelice sladkorja

             1/3 skodelice olja

             ščep soli, pecilnega praška, cimet

              jagode (ali sadje po izbiri)

  1. V posodi zmešaš vse sestavine razen jagod.
  1. Opereš jagode ter jih narežeš na majhne koščke.
  1. Na pekač s pomočjo žlice enakomerno razporediš maso iz ovsenih kosmičev.
  1. Na maso iz kosmičev položiš jagode.
  1. Peci na 180 stopinj 35 min.

                   Mavrične ribice vam želijo  dober tek!

Medeni namaz z orehimedeni-namaz-z-orehi-6.jpg

Sestavine:

Za 1 dl namaza:

40 g masla

45 g medu

25 g mletih orehov

Postopek:

Najprej v kozico odmerimo 40 g masla in ga segrejemo, lahko pa maslo tudi pustimo na sobni temperaturi in počakamo, da postane mehko. Stehtamo 25 g mletih orehov in jih damo v manjšo posodo za kuhanje ali ponev. Postavimo jo na štedilnik na srednje močan ogenj, da jih suho popražimo. Vmes jih ves čas mešamo s kuhalnico in pazimo, da se nam ne prismodijo. Tako jih suho popražimo, da lepo zadišijo in začnejo dobivati rjavkasto barvo, kar traja par minutk, nato pa jih odstranimo z ognja in še vedno malo mešamo, saj je posoda še vroča in bi se nam lahko prismodili.

K zmehčanemu ali stopljenemu maslu dodamo 45 g medu.

Na koncu dodamo še ohlajene mlete orehe. Vsujemo jih k maslu in medu in vse skupaj dobro premešamo.

Medeni namaz preložimo v servirno skledico in jo postavimo na hladno, da se namaz nekoliko strdi. Nato ga namažemo na kos najljubšega polnozrnatega kruha.

Vir: https://oblizniprste.si/slastni-namazi/medeni-namaz-z-orehi/

Otroci imajo zelo radi bučno juho. Prilagamo recept, če jo želite skuhati tudi doma.

Slovenska muškatna buča

Za štiri osebe potrebujemo:

50 dag buče

10 dag korenja

25 dag krompirja 10 dag čebule

0,1 dcl sladke smetane

  1. Bučo operemo, odstranimo semena in skorjo ter narežemo na majhne kose.
  2. Posolimo, dodamo malo olja in spečemo v pečici (180 stopinj, približno pol ure).
  3. V lonec damo kuhati krompir in korenček.
  4. Čebulo popražimo na olju, dodamo kuhan krompir, pečeno bučo. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom
  5. Po potrebi zgostimo juho s podmetom.
  6. Dodamo malo sladke smetane in eno žlico bučnega olja.

Dober tek!

 

0c544a710d_62226093.jpg

SESTAVINE

250 g svežih špargljev (približno 14 špargljev)

1 žlica olivnega olja

1 čebula, drobno sesekljana

2 stroka česna

350 ml zelenjavne osnove ali vode

sol, poper

POSTOPEK

Pripravimo šparglje. Najprej odrežemo zadnji oleseneli del, nato pa še sprednje vršičke, ki jih shranimo. Šparglje narežemo (nalomimo) na manjše koščke.

Soljeno vodo pristavimo na zmeren ogenj. Ko ta zavre, dodamo špargljeve vršičke in jih kuhamo približno 30 sekund, nato jih s penovko poberemo iz lonca in ohladimo pod hladno, tekočo vodo da ustavimo proces kuhanja

Lonec pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olivno olje, sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo približno 5 minut, občasno premešamo. Dodamo na koščke narezane šparglje. Kuhamo nekaj minut, občasno premešamo.

K špargljem v lonec dodamo zelenjavno osnovo ali vodo. Kuhamo približno 5 minut, oziroma tako dolgo da so šparglji mehki in skuhani. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, žametno, kremno juho. Juho poskusimo in dodamo sol in poper po okusu.

Špargljevo juho postrežemo z blanširanimi špargljevimi vršički in pokapljamo z olivnim oljem. V kolikor želite, lahko dodate še žličko sladke smetane tik pred serviranjem.

Dober tek!

KORENČKOVO PECIVO

Sestavine:

7 jajc,

15 dag sladkorja,

35 dag nastrganega korenčka,

15 dag moke,

15 dag mletih orehov,

pol vrečke pecilnega praška,

noževa konica mletih klinčkov, noževa konica cimeta.

Čokoladni preliv:

100g temne čokolade,

2 žlici masla,

2 žlici sladke smetane,

marmelada po želji.

Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja. Primešamo orehe, presejano moko s pecilnim praškom in nastrgano korenje. Beljake stepemo v sneg, dodamo ostalo polovico sladkorja in previdno mešamo.

Testo vlijemo v pekač in pečemo 25 minut. Pečen biskvit namažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom.

PECIVO.jpg

Slastno in zdravo pecivo iz lokalno pridelanih kakijev, ki smo ga imeli ta teden na jedilniku.

Kakijeva pita

Sestavine

Testo:

15 dag moke

10 dag masla

1 jajce

5 dag sladkorja v prahu

Pecilni prašek

Limonina lupina

Maslo, sladkor in jajce zmešamo v gladko maso. Dodamo moko in ostale sestavine ter vgnetemo v testo. Za nekaj časa ga damo v hladilnik nato ga razvaljamo na debelino 5mm in položimo v pekač (nekaj testa prihranimo za mrežo).

Nadev:

60 dag mehkega kakija

6 dag sladkorja

2 dag van. sladkor

10 dag drobtin (½piškotnih, ½ zdrob)

7,5 dag ostre moke, malo soli, limonin sok

Vse sestavine za nadev dobro premešamo in zmes namažemo na testo. Iz preostalega testa naredimo mrežo in jo položimo na vrh. Pečemo 35 minut na 180 stopinj.

2018-11-14 11.50.15.jpg

Kakavovo pecivo brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 200g ostre moke
  • 3 žlice kakava
  • 5 žlic olja
  • 100g sladkorja
  • 3 dcl vode (ali radenske)
  • pol žličke pecilnega praška
  • pol žličke soli
  • žlička kisa
  • vaniljev sladkor.

Vse skupaj dobro zmešamo in spečemo. Lahko prelijemo z vročo čokolado.

 

Biskvit z jagodami brez jajc in mleka

Sestavine:

  • 2 zreli banani
  • 120 g sladkorja
  • 80ml stopljene kokosove maščobe
  • 50 ml rastlinskega mleka
  • 150 g moke
  • 2 žlički naravnega pecilnega praška
  • žlička mlete vanilje v prahu
  • 175 g jagod.

Banane pretlačimo z vilicami, dodamo sladkor, stopljeno maščobo in rastlinsko mleko. Nato dodamo ostale sestavine in mešamo dokler ne dobimo gladke mase.

Nekaj jagod pustimo za na vrh biskvita, ostale narežemo in jih narahlo vmešamo v testo.

Za 10 cmokov potrebujemo:

  • 0,5 l mleka
  • 12 dag masla
  • 15 dag zdroba
  • 2 jajci
  • ščepec soli

Sestavine zavremo in kuhamo zdrob dokler se masa ne loči od kuhalnice. Ko se masa ohladi dodamo jajca in počakamo pol ure. Oblikujemo cmoke in jih v vodi (na nizki temperaturi) ali na pari kuhamo pet minut. Okusni so kot priloga k omakam ali kot sladica (sadni preliv).

DOBER TEK!

Testo:

  • 35 dag moke                               
  • 3 rumenjake
  • 1dcl mleka
  • ščepec soli
  • 14 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja

Nadev:

  • 15 dag masla (mehkega ne stopljenega)
  • 12 dag sladkorja
  • 3 - 4 dcl mleka
  • vanilij sladkor, cimet po okusu

Zamesimo testo, razvaljamo 20 cm podolgovato ploskev. Namažemo z maslom, posujemo s sladkorjem in cimetom. Zvijemo v rolado in narežemo na 5cm velike kose. V pekač jih polagamo navpično. Ko vzhajajo jih pečemo 25-30 minut da pozlatijo. Prelijemo jih s prevretim mlekom in vanilijevim sladkorjem, v pečici jih pustimo še 5-10 minut.

Mmmmm…zelo dobro…diši po praznikih.

Sestavine:

  • 500 dag kislega zelja
  • 300 dag rjavega fižola
  • 300 dag krompirja
  • 3 čebule
  • 300 dag prekajenih svinskih reberc
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol po okusu
  • 6 strokov česna
  • 4 lovorjevi listi

Fižol namočite čez noč. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V večji lonec dajte 2 žlici oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in jo prepražite. Med praženjem dodajte še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijte zadostno količino vroče vode ter vanjo stresite rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra ter vse skupaj kuhajte približno pol ure, dokler se fižol ne zmehča.

Čez pol ure dodajte na drobno narezan krompir ter lovorjeve liste in kuhajte še slabe pol ure. Nato dodajte še kislo zelje, ki ga pred tem operete pod tekočo vodo. Na koncu v manjšo ponev dajte oljčno olje, sesekljan česen ter na hitro prepražite, da lepo zadiši. To vlijte v joto in zmešajte. Nato na zmernem ognju kuhajte še 15 minut. Jota je naslednji dan veliko bolj okusna kot takoj skuhana. Zato jo skuhajte resnično veeeelik lonec.

Dober tek!