logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

OD VRTA DO PRTA

 šolsko leto 2018-19               

                 UNESCOV NACIONALNI PROJEKT: NAŠ KRAJ - NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

                                                      PODPROJEKT: OD VRTA DO PRTA

batch_reggio lani.jpg

Namen projekta:

Raziskovali bomo jedi in običaje povezane s kulturo prehranjevanja domačega kraja. Spoznavali bomo kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni, ki ni pridelana lokalno.

Lokalno pridelana hrana je prijazna do okolja in našega zdravja, ima visoko hranilno vrednost ter je bogatega okusa. S kupovanjem lokalno pridelane hrane pripomoremo k razvoju podeželja ter k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Pomembno vlogo pri izvajanju projekta bodo imeli stari starši, saj bodo s svojim vključevanjem in izkušnjami bogatili raziskovanje naravne in kulturne dediščine.

Cilji projekta:

Razvijanje trajnostnega odnosa do okolja ter pozitivnega odnosa do kulturne in naravne dediščine.

Vzpostavljanje komunikacije, ki omogoča medgeneracijsko sodelovanje in pretok informacij.

Izhodišča za raziskovanje:

Katere so najbolj značilne jedi našega kraja?

Kako so pridelovali in pripravljali živila nekoč, kako danes?

Katera živila lahko pripravimo, pridelamo sami?

Praznična prehrana v povezavi s pesmijo in plesom.

 

 

Šole in vrtci se lahko prijavijo tako, da  nam pošljejo izpolnjeno prijavnico.

docPrijavnica_NAŠ_KRAJ_NJEGOVA_KULTURNA_IN_NARAVNA_DEDIŠČINA.doc