šolsko leto 2018-19
UNESCOV NACIONALNI PROJEKT: NAŠ KRAJ - NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA
PODPROJEKT: OD VRTA DO PRTA
Namen projekta:
Raziskovali bomo jedi in običaje povezane s kulturo prehranjevanja domačega kraja. Spoznavali bomo kako pomembno je, da si znamo sami oskrbeti hrano, ki je bolj okusna in zdrava kot tista v prodajalni, ki ni pridelana lokalno.
Lokalno pridelana hrana je prijazna do okolja in našega zdravja, ima visoko hranilno vrednost ter je bogatega okusa. S kupovanjem lokalno pridelane hrane pripomoremo k razvoju podeželja ter k zmanjševanju ogljičnega odtisa.
Pomembno vlogo pri izvajanju projekta bodo imeli stari starši, saj bodo s svojim vključevanjem in izkušnjami bogatili raziskovanje naravne in kulturne dediščine.
Cilji projekta:
Razvijanje trajnostnega odnosa do okolja ter pozitivnega odnosa do kulturne in naravne dediščine.
Vzpostavljanje komunikacije, ki omogoča medgeneracijsko sodelovanje in pretok informacij.
Izhodišča za raziskovanje:
Katere so najbolj značilne jedi našega kraja?
Kako so pridelovali in pripravljali živila nekoč, kako danes?
Katera živila lahko pripravimo, pridelamo sami?
Praznična prehrana v povezavi s pesmijo in plesom.
Šole in vrtci se lahko prijavijo tako, da nam pošljejo izpolnjeno prijavnico.
Prijavnica_NAŠ_KRAJ_NJEGOVA_KULTURNA_IN_NARAVNA_DEDIŠČINA.doc