logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

V SODELOVANJU Z NARAVO SAM PRIDELAM HRANO

V oddelku morski konjički (4 do 5 let) smo skozi šolsko leto 2021/2022 sodelovali v projektu UNESCO VRTIČKI - V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano (nosilec projekta OŠ Zreče).

V mesecu novembru smo v sklopu ˝Živimo zdravo˝ obravnavali pravljico ˝Repa velikanka˝, pri kateri so otroci prišli do ideje, da bi lahko tudi mi uredili našo visoko gredo na igrišču ter vanjo posadili nekaj zdravega. Kljub neustreznemu času za sajenje smo se odločili, da posadimo sadiko bazilike ter opazujemo, kaj se bo z njo dogajalo. Pred tem smo uredili visoko gredo tako, da smo skupaj izvlekli ukoreninjene in posušene sadike (tako kot so to nastopajoči naredili v pravljici ˝Repa velikanka˝).

Otroci so že zelo hitro opazili, da naša bazilika ne raste, ampak veni. Pogovarjali smo se o tem, zakaj rastlina ni zrastla. Takrat so otroci prišli do ideje, da bi lahko visoko gredo ponovno uredili, ko bo topleje, in bi takrat poskusili posaditi nove sadike.

V mesecu marcu smo v oddelku ustvarili naravoslovni kotiček, katerega so otroci poimenovali ˝naš vrtiček˝. V njem so imeli na razpolago herbarij zelišč, fotografije poteka razvoja od semena do ploda ter fotografijo sestavnih delov rastlin. Da bi si otroci lažje predstavljali potek razvoja od semena do ploda, smo to prikazali s pomočjo večjih pokrovov, v katere smo vstavili vato ter različna semena. Otroci so štiri pokrove s semeni zalivali, dva pa ne. Dnevno so opazovali, kaj se s semeni dogaja.

Vsak otrok je ˝okrasil˝ svoj lonček ter vanj posejal peteršilj, ki so ga ob mednarodnem dnevu Zemlje odnesli domov. V večje posodice so posejali semena korenja, stročjega fižola, peteršilja in bazilike. Vse sadike so bile v naravoslovnem kotičku, kjer so jih otroci lahko dnevno opazovali in zanje skrbeli.

V sklopu Dneva Zemlje smo sadike, za katere smo skrbeli in jih v kotičku redno zalivali, presadili v visoko gredo na igrišču vrtca. Visoko gredo smo uredili, dodali zemljo ter sadike med seboj ločili s kamenčki. Kmalu bomo lahko nabrali naš prvi pridelek – peteršilj, katerega bomo na drobno narezali in ga dodali v juho.