logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

SAMI SI PRIDELAMO HRANO V SKUPINI MORSKIH KONJIČKOV

V SODELOVANJU Z NARAVO SAM PRIDELAM HRANO

V oddelku Morski konjički (3 do 6 let) smo v šolskem letu 2022/2023 sodelovali v projektu - V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano ( nosilec projekta: OŠ Zreče).

Otroci v tem oddelku imajo že kar nekaj izkušenj s pridelavo hrane. Tako so nekateri prejšnje šolsko leto opazovali rast dišavnic in cvetlic, ter fižola, drugi pa so že opazovali rast rastlin v visoki gredi na našem igrišču.

V tem šolskem letu   smo se odločili samostojno pridelati hrano. Tako smo iz jesenskega kotička prihranili bučo. Pokukali smo kaj se skriva v njej in ugotovili, da semena in bučno meso. Semena smo očistili nitk in jih posušili. Meso buče smo narezali na koščke in v kuhinji prosili, da nam skuhajo bučno juho. Vanjo smo dodali le ščepec soli. Mmm…nekaterim je bil okus všeč, drugim ne.

V spomladanskih mesecih smo posejali bučna semena v večje posode. Skrbno smo jih zalivali in kaj kmalu so sadike postale tako velike, da smo jih lahko presajali v lončke. Vsak otrok je eno sadiko odnesel domov. Posejali smo tudi semena bazilike, redkvice, solate, blitve in sadike jagod. Vse kar smo posejali in posadili smo najprej imeli v igralnici, na toplem, nato pa smo to posadili v visoko gredo na našem igrišču. Posevke smo pokrili s kopreno, saj nam je vreme v spomladanskem času kar precej nagajalo. Komaj čakamo, da jih bomo lahko okusili.

Seveda smo gredico najprej pripravili. Odstranili smo plevel, drobne vejice in odpadlo listje. Dodali smo tudi zemljo. Sadike paradižnika smo kaj kmalu posadili v gredo na prostem. Ugotovili smo, da je bilo zanje prezgodaj. Ovenele so. Zato smo si priskrbeli nove. V tem času je na naši gredi zmanjkalo prostora za sadike paradižnika. Nič zato. Sadike smo posadili v večje cvetlične posade.

Sadike bazilike smo presadili v manjše lončke iz kartona in jih ob svetovnem dnevu Zemlje, na Tartinijevem trgu podarili mimoidočim.