logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

UNESCO VRTIČKI

   V najstarejšem oddelku (4 do 6 let) enote Barčica, smo sodelovali v projektu UNESCO vrtički.

Veliko smo se pogovarjali o pomenu rastlin in samooskrbe z njimi in prišli do ideje, da bi lahko tudi sami nekaj pridelali. Tako smo v korita posejali baziliko, timijan in majaron. Z zanimanjem smo spremljali njihovo rast in razvoj ter zanje zelo pridno skrbeli. Na Dan Zemlje smo se udeležili prireditve v Piranu, kjer smo sadike presadili v lončke in jih delili mimoidočim. Zraven smo priložili naše misli o pomenu rastlin in kako želimo, da zanje skrbijo.

Upamo, da smo jih na ta način navdušili za vzgajanje rastlin.

Nad uspevanjem naših rastlinic smo bili tako navdušeni, da smo se z mlajšim oddelkom otrok odločili, da bi si v atriju uredili vrtiček.

Hišnik nam je pripravil prostor in zemljo, mi pa smo vanjo posadili solato, korenček, radič, krešo in drobnjak. Rastline smo med seboj ločili s kamenčki in naš vrtiček ogradili. Pridno smo zalivali in spremljali njihovo rast.

Ko so rastline bile že dodobra zunaj, smo jih pripravili kot prilogo h kosilu. Dekleta so nabrala in pripravila zeleno solato, fantje pa so okrasnim paradižnikom dodali baziliko. Nobena solata ni bila tako dobra kot nam je bila ta.

Ker nam je bila bazilika tako zelo všeč, smo jo želeli imeti tudi doma.

Najprej smo si okrasili lončke, nato vanje posadili baziliko in zanjo pridno skrbeli. Ko je naša rastlinica zrastla, smo iz kartona in štampiljk izdelali še označevalce in vse skupaj odnesili domov.

Sedaj pa pridno poročamo recepte in kako vse smo baziliko s starši uporabili.

Nestrpno čakamo, da bodo tudi ostali pridelki dovolj zrastli za našo naslednjo degustacijo.

Upamo, da smo z našim navdušenjem nad pobranimi pridelki nalezli tudi naše starše.

 

                      Ingrid Ješelnik