logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

UNESCO VRTIČKI

Na sprehodih smo opazovali vrtove na katerih je bila posejana najrazličnejša zelenjava pa tudi cvetlice. Deklice so  na travnikih zelo rade nabirale travniške cvetlice in iz njih oblikovale šopke.

Tako smo v vrtcu razmišljali kam bi lahko posejali semena. Skupaj z otroki iz najstarejše skupine smo poprosili hišnika, da nam je prekopal delček atrija na katerem smo oblikovali vrtiček. Nanj smo posejali radič, solato in dve sadiki jagod. Oblikovali smo tudi oznake in jih poleg semen in sadik postavili v zemljo. Tisti vikend, ki je sledil,  je bilo napovedano slabo vreme in ohladitve, zato smo vrtiček pokrili s kopreno. Tako smo zaščiti naša semena. V prihodnjih dneh smo skrbeli za posevke, tako, da smo jih skrbno zalivali in opazovali kaj se dogaja. Ko bosta solata in radič dovolj velika si bomo pripravili  solato.

Med tem časom smo plastenkam odrezali dno in jih s poslikali. Vzgojiteljica je v dno naredila luknje, da bo odvečna voda lahko odtekla, saj rastline potrebujejo vodo vendar tudi te ne sme biti preveč. Vanje smo posejali semena sončnic. Domov jih bomo odnesli ko bodo nekoliko zrasle in se okrepile. Ker nismo porabili vseh semen smo nekaj le teh posejali tudi v cvetlična korita. Vanje smo posejali tudi vodno krešo, timijan in žajbelj. Za vse rastline skrbno skrbimo in jih zalivamo.

Naš trud so nagradile sadike jagod, na katerih zrastle jagode. Vsak dan smo jih opazovali in komaj čakali, da bodo dozorele. Tako slastnih jagod še nismo okusili. Sedaj čakamo, da dozorijo nove.

Klementina Butina