logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

Vsako leto 22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, dan, posvečen našemu skupnemu domu – planetu Zemlja. Ta pomemben dan nas vse spomni, kako dragoceno je naravno okolje, v katerem živimo, in kako ključno vlogo imamo vsi pri njegovem ohranjanju – tudi najmlajši med nami.

Otroci skozi igro in vsakodnevne dejavnosti spoznavajo:

  • pomen ločevanja odpadkov,
  • varčevanje z vodo in energijo,
  • pomen ponovne uporabe materialov,
  • spoštovanje do vseh živih bitij in narave.

Ob letošnjem Svetovnem dnevu Zemlje smo v vseh oddelkih pripravili dejavnosti, s katerimi smo skupaj raziskovali naravo, se učili trajnostnih navad in razvijali spoštljiv odnos do okolja. Med drugim smo izvedli:

  • ekološki sprehod: med sprehodom po okolici vrtca smo opazovali naravo ter pobirali odpadke (z ustrezno zaščito)
  • sejali rastline: vsak oddelek je zasadil svojo rastlino (zelišča, fižol, sončnice) in tako prevzel skrb za svoj "zeleni kotiček"
  • ustvarjali z odpadnimi materiali
  • ogledali smo si gledališko predstavo Pojoče smetiščne kante v izvedbi Miškinega gledališča

 

nas tudi letos spodbuja, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega - za okolje, družinski proračun in prihodnost. (24. april)

Otroke ozaveščamo in spodbujamo zavedanja, kako je hrana dragocena. V tednu od 22. do 25. aprila 2025 smo v oddelkih spremljali in beležili ob tabeli koliko odpadkov imamo pri jutranji malici in kosilu. Rezultate smo posredovali vodji kuhinje in vodji organizacije prehrane in zdravstveno higienskega režima v vrtcu.

Ideja, ko iz ostankov lahko naredimo nekaj okusnega: KRUHOVI CMOKI

Kruh narežemo na kocke in prelijemo s toplim mlekom. Dodamo jajca, sesekljan peteršilj, muškatni orešček, praženo čebulo, sol in poper ter zmes premešamo. Dodamo moko in ponovno premešamo. Če je zmes lepljiva, dodamo krušne drobtine. Oblikujemo cmoke, ki jih skuhamo v vreli osoljeni vodi 15 minut. Kuhane odcedimo in postrežemo z mesnimi jedmi z omako, z golažem ali z zelenjavno  omako.