logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086logo 133490086

Testo:

  • 35 dag moke                               
  • 3 rumenjake
  • 1dcl mleka
  • ščepec soli
  • 14 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja

Nadev:

  • 15 dag masla (mehkega ne stopljenega)
  • 12 dag sladkorja
  • 3 - 4 dcl mleka
  • vanilij sladkor, cimet po okusu

Zamesimo testo, razvaljamo 20 cm podolgovato ploskev. Namažemo z maslom, posujemo s sladkorjem in cimetom. Zvijemo v rolado in narežemo na 5cm velike kose. V pekač jih polagamo navpično. Ko vzhajajo jih pečemo 25-30 minut da pozlatijo. Prelijemo jih s prevretim mlekom in vanilijevim sladkorjem, v pečici jih pustimo še 5-10 minut.

Mmmmm…zelo dobro…diši po praznikih.

Sestavine:

  • 500 dag kislega zelja
  • 300 dag rjavega fižola
  • 300 dag krompirja
  • 3 čebule
  • 300 dag prekajenih svinskih reberc
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol po okusu
  • 6 strokov česna
  • 4 lovorjevi listi

Fižol namočite čez noč. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V večji lonec dajte 2 žlici oljčnega olja, dodajte sesekljano čebulo in jo prepražite. Med praženjem dodajte še malo vode, dokler se popolnoma ne razpusti in postane kremasta. Dolijte zadostno količino vroče vode ter vanjo stresite rjavi fižol ter na kocke narezana, prekajena svinjska rebra ter vse skupaj kuhajte približno pol ure, dokler se fižol ne zmehča.

Čez pol ure dodajte na drobno narezan krompir ter lovorjeve liste in kuhajte še slabe pol ure. Nato dodajte še kislo zelje, ki ga pred tem operete pod tekočo vodo. Na koncu v manjšo ponev dajte oljčno olje, sesekljan česen ter na hitro prepražite, da lepo zadiši. To vlijte v joto in zmešajte. Nato na zmernem ognju kuhajte še 15 minut. Jota je naslednji dan veliko bolj okusna kot takoj skuhana. Zato jo skuhajte resnično veeeelik lonec.

Dober tek!